Holland's Got Talent Amira op #1 in Album Top 100

 

Holland's Got Talent Amira op #1 in Album Top 100

De auditie van de toen 9-jarige Amira in Holland's Got Talent ging afgelopen jaar de hele wereld over. Nu komt haar debuutalbum binnen op nummer 1 in de Album Top 100.

#1 Amira Willighagen: Amira

Voor 26 oktober 2013 had nog niemand van de toen 9-jarige Amira Willighagen gehoord. Die avond zong ze in Holland’s Got Talent het nummer ‘O Mio Babbino Caro’ uit 1918, een aria uit de opera Gianni Schicchi van de Italiaanse componist Giacorno Puccini. Na de auditie mocht ze van de jury direct door naar de live shows, belandde in de finale, die ze op 28 december 2013 won. De aanleiding voor Amira om te gaan zingen, was een Koninginnedag, waarop haar broer op straat viool stond te spelen en zij zich daarbij een beetje verloren voelde. Daarop ging ze op YouTube video’s bekijken, waarna ze zichzelf het zingen eigen maakte.
 
De nummers op het album Amira, zijn opgenomen in Groot-Brittannië onder leiding van de producers Nick Patrick en William Hayward. Amira’s moeder had daarvoor een selectie gemaakt uit nummers die goed bij de stem van haar dochter passen. Op het album wordt ze bijgestaan door het Praags Filharmonisch Orkest en het St. Jozef-jeugdkoor. Amira knalt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 en verkoopt bijna drie keer zoveel als Racine Carrée van Stromae. Van Amira zijn bijna 25.000 stuks verkocht, goed voor goud dus. Een deel van de opbrengst gaat naar de bouw van speeltuinen voor arme kinderen in Zuid-Afrika.
 
Met tien jaar (op 27 maart was de Nijmeegse jarig), is Amira de jongste zanger(es) met een #1-album. Tot deze week was dat Jan Smit met het album Ik Zing Dit Lied Alleen Voor Jou. Smit, toen nog Jantje Smit, was op 17 mei 1997, 11,38 jaar jong. De top 3 van jongste artiesten met een #1-notering wordt vol gemaakt door Birdy. Op 28 januari 2012 steeg haar album Birdynaar de eerste plaats en was zij 15,72 jaar. Voor alle drie artiesten geldt dat het hun debuutalbum is.
 

#8 Novastar: Inside Outside

Almost Bangor, het voorlaatste studioalbum van Novastar, stamt al weer uit 2008, dat toen tot #7 kwam. In de jaren daarna heeft Joost Zweegers, de man achter Novastar veel opgetreden in binnen- en buitenland. Uiteindelijk dook hij met producer John Leckie (Radiohead, Muse) de studio in en nam in de Rockfield Studio’s in Wales het album Inside Outside op. Zweegers over het album: “Ik besef heel goed dat Inside Outside anders klinkt dan vorige Novastar-platen. Dat is precies de bedoeling. Met dit album ben ik aanbeland waar ik al die tijd wilde zijn: een nieuw startpunt.”
 

De top 10

1 - 1 AMIRA WILLIGHAGEN AMIRA
2 4 33 STROMAE RACINE CARREE
3 5 5 PHARRELL WILLIAMS G I R L
4 6 3 GEORGE MICHAEL SYMPHONICA
5 20 31 JOHN LEGEND LOVE IN THE FUTURE
6 1 2 JACQUELINE GOVAERT SONGS TO SOOTHE
7 7 29 AVICII TRUE
8 - 1 NOVASTAR INSIDE OUTSIDE
9 2 2 JOHNNY CASH OUT AMONG THE STARS
10 3 3 ANOUK LIVE AT SYMPHONICA IN ROSSO 2013

#11 Milow: Silver Linings

Op #11 een andere Belg. Jonathan Ivo Gilles Vandenbroeck oftewel Milow, geboren in Antwerpen, werd bekend door zijn uitvoering van ‘Ayo Technology’ (#1 bij ons in 2008). Vijf jaar toerde hij over de wereld, en na het succes van het album North And South (#3 in 2011), waarvan in 2012 nog een live uitvoering verscheen (#40), was hij toe aan een nieuwe start. Milow vestigde zich in Los Angeles, waar hij vier tours deed met kleine singer-songwriters. Langzamerhand kwam het schrijfproces weer op gang en schreef hij meer dan 40 liedjes, waarvan er tien op het album Silver Linings terecht kwamen.
 

#26 King Of The World: King Of The World

Een klein jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de Nederlandse band King Of The World middels het albumCan’t Go Home (#66). Krasse knarren zijn het met een gemiddelde leeftijd die ligt rond de 46! De oudste van het stel is Erwin Raymond Java (57), die 25 jaar werkte met Harry Muskee, de in 2011 overleden blueslegende. In 2012 begon Java met King Of The World.
 

#28 The Robert Cray Band: In My Soul

60 jaar is hij en nog stil going strong: Robert Cray. De man die ons in 1987 verraste met de hit  ‘Right Next Door (Because Of Me)’ (#4). Nederland is het enige land waar het nummer een top 10-positie behaalde. Robert Cray begon al jong met gitaar te spelen en na een concert van zijn muzikale helden Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters, vormde hij zijn eigen band The Robert Cray Band. In My Soul is het zeventiende stdioalbum, waarop Cray zich liet inspireren op muziek die uitgebracht werd op de labels Chess in Chicago en Staxx in Memphis. Dat betekent dus r&b, rock ‘n roll, soul, gospel en blues. Op In My Soul staan echter geen covers! 23 mei staat The Robert Cray Band in Paradiso in Amsterdam.
 

#37 Kaiser Chiefs: Education, Education, Education & War

Het hoogtepunt van de Britse Kaiser Chiefs ligt in 2007, toen hun album Yours Truly, Angry Mob de eerste plaats bereikte. Dat was vooral dankzij de top 10-single ‘Ruby’. Daarna ging het alleen maar achteruit: Off With Their Hands kwam in 2008 tot #16,The Future Is Medieval kwam nog maar tot #40. Education, Education, Education & War doet het op #37 iets beter, maar het is niet om te juichen. Volgens de band verwijst de titel naar de woorden van de voormalige Engelse premier Tony Blair. “Hij had het vaak over Education, maar eigenlijk ging het over War. Die gedachte hebben wij ook verwerkt in ons nieuwe album. We hebben weliswaar veel geleerd bij het maken van deze plaat, maar dat ging tegelijkertijd gepaard met ambitie en vechtlust.”
 

#39 Ennio Morricone: Collected

De afgelopen week werd bekend dat het concert dat de Italiaanse componist/dirigent op maandag 14 april zou geven in het Ziggo Dome in Amsterdam, verplaatst is naar 26 juni. De reden is dat Morricone geopereerd is aan zijn rug en dat hij langer nodig heeft om te herstellen. Intussen moeten de liefhebbers van Morricone, die vooral bekend is van filmmuziek voor spagettiwesterns nog even genoegen nemen met de 3-cd Collected. Daarop natuurlijk een nummer uit Once Upon A Time In The West, zijn bekendste. De soundtrack stond in totaal 124 weken genoteerd!
 
 

#41 Various Artists: Looking Into You – A Tribute To Jackson Browne 

#60 Various Artists: This Is Your Life – Ronnie James Dio Tribute

Twee albums en beide zijn een eerbetoon. De één aan een dode, de andere aan een levende legende. Het eerste is een eerbetoon aan de 65-jarige Clyde Jackson Browne. Hij zat in diverse bands en bracht standaardalbums uit als Late For The Sky, The Pretender en Lawyers In Love. Veel van zijn nummers zijn bekend geworden door andere artiesten, waaronder The Eagles (‘Take It Easy’). Zij werkten niet mee aan Looking Into You – A Tribute To Jackson Browne, maar dat geldt wel voor onder andere Bruce Springsteen, Venice en Joan Osborne.
 
Het andere eerbetoon is aan Ronnie James Dio, die in 2010 overleed aan maagkanker. Dio, echte naam Ronald James Padavona, is bij ons vooral bekend vanwege het nummer ‘Love Is All’ van Roger Clover & Guests (#1 in 1975), waarvan hij de zanger was. Maar Dio was vooral een rocker, speelde bij Deep Purple, Black Sabbath en Rainbow en vormde in 1982 zijn eigen band DIO. Op This Is Your Life – Ronnie James Dio Tribute brengen onder andere Metallica, Scorpions en Motrohead een eerbetoon aan hem.
 

#44 Christina Perri: Head Of Heart

Christina Judith Perri is geboren op 19 augustus 1986 in Philadelphia. Ze groeide op met haar oudere broer Nick, die gitarist was in een band. Op haar zestiende leerde ze zichzelf gitaar spelen nadat ze op VH1 een opname had gezien van Shannon Hoon, frontman van de groep Blind Melon. Nadat ze vijf akkoorden kende, schreef ze ‘Perfect Man’, over dezelfde man als in ‘Jar Of Hearts’, haar bekendste nummer. Head Of Heart is na Love Strong haar tweede album, waarvoor ze alle nummers zelf schreef, alleen dan wel met anderen.
 

#52 Sonata Arctica: Pariah’s Child

Uit Finland komt de metalband Sonata Arctica. De band bestaat al sinds 1995, maar scoorde pas bij ons in 2009 met The Days Of Grays (#50) en in 2012 met Stones Grow Her Name (#72). Op Pariah’s Child, het achtste studioalbum, is bassist Pasi Kauppinen, die vorig jaar bij de band kwam,voor het eerst te horen. Hij is ook de producer van het album, dus een echter aanwinst voor de Finse band.
 

#65 Steel Panther: All You Can Eat

Nog meer metal, maar dan van een Amerikaanse band, is er deze week van Steel Panther. De band bestaat sinds 2000 en bracht sindsdien twee studioalbums uit, die geen notering bij ons haalden. All You Can Eat is dus bij ons hun debuut.
 
 

#69 Hunting The Robot: Celebration Moderation

Nog een debutant, is het Eindhovense Hunting The Robot met Celebration Moderation. De drie leden, Gijs de Boer (gitaar) en de broers Elvin (zang) en Lloyd Usidame (drums), hebben het album volledig zelf geproduceerd. Elvin: “De afgelopen anderhalf jaar was de engste periode van mijn leven. We hebben de stap gezet om ons debuutalbum zelf te produceren en op te nemen en dit bracht frustraties, onzekerheid maar ook intens geluk wanneer dingen op z’n plaats vielen.” Naast dit proces nam de band die sinds 2011 bestaat en al een EP opnam, afscheid van twee bassisten. Gijs: “Met z’n drieën zijn we altijd al de artistieke kern van de band geweest. Om nu puur vanuit deze kern te werken geeft rust en meer vrijheid voor creativiteit.”
 

#75 Lacuna Coil: Broken Crown Halo

Lacuna Coil komt uit Milaan, Italië. De band bestaat sinds 1996 en heeft al diverse bezettingen gekend. Anno 2014 is de line-up: Cristina Scabbia, Andrea Ferro (beide leadzang), Marco ‘Maus’ Biazzi (gitaar), en Marco Coti Zelati (bas, keyboards).Broken Crown Halo is het zevende studioalbum van deze Italiaanse gothic metalband, opgenomen in september en oktober 2013. Christiano ‘Pizza’ Migliore (gitaar) en Cristiano ‘Criz’ Mozzati (drums) hebben de groep verlaten, maar werkten nog wel mee aan het album.
 

#84 Band Of Skulls: Himalayan

We vinden het nog steeds jammer dat het nummer ‘I Know What I Am’  uit 2009 geen hit is geworden. Het nummer was destijds veel te horen in de avonduren in het programma 3VOOR12,  waar je het nog regelmatig hoort langskomen. Verantwoordelijk voor het nummer is Band Of Skulls uit het Britse Southampton, dat dit jaar het tienjarig jubileum kan vieren. En wat is dan mooier dan een hit of tenminste een succesvol album? Himalayan is hun derde studioalbum, vernoemd naar het Himalayagebergte in het zuiden van Azië. Dat gebergte is indrukwekkend en dat willen de bandleden ook oproepen met hun muziek. Het album is geproduceerd door Nick Launay (Yeah Yeah Yeah’s, Arcade Fire), waarmee de groep afscheid neemt van Ian Davenport, producer van hun eerste twee albums.
 

#88 The Baseballs: Game Day

Wij zouden eerder denken dat het ‘speelkwartier’ voor de Duitse band The Baseballs over is. Na het album Strings ‘N’ Stripes(#4 in 2011), hebben we weinig meer gehoord van de groep die in 2010 doorbrak met de rock-a-billy versie van ‘Umbrella’ van Rihanna (#3). Op Game Day zingen The Baseballs niet alleen covers, maar ook nummers die de drie leden zelf hebben  geschreven. In totaal staan er 17 nummers op het album, dus de fans kunnen weer even vooruit!
 
 

#89 Humphrey Alexander: Kisses From Heaven

Afgelopen woensdag, 2 april, was het de 39e geboortedag van Humphrey Alexander. Helaas heeft hij die verjaardag niet meer mogen meemaken, want op 8 of 9 januari 2014 is hij onverwacht overleden. Familie, vrienden en fans hebben als eerbetoon de cd Kisses From Heaven gekocht en gezorgd voor een notering. Volgens zijn moeder Annemarie Stotijn ‘het mooiste verjaardagscadeau dat ik hem kon geven.’
 
Humphrey en zijn moeder waren zeer hecht en woonden in hetzelfde appartementengebouw in Coevorden. Zijn moeder: “Ik was zijn spullen aan het bekijken en trof er het nummer ‘Kisses From Heaven’ aan.” Humphrey had het nummer een paar jaar geleden voor zijn moeder opgenomen zonder dat zij daarvan wist. Uit dankbaarheid besloot ze om dit bijzondere geschenk van haar zoon uit te berengen met nog een aantal nummers op 2 april.
 
Humprey Alexander is geboren op 2 april 1975 in het plaatsje Huissen. Hij toonde niet alleen een meer dan normale interesse voor muziek, hij had ook het talent. Nog maar negen jaar jong, schreef hij op zijn keyboard een liedje. Vijf jaar later had hij zijn eerste piano en op zijn zestiende deed hij voor het eerst mee aan een talentenjacht. Op eerste kerstdag 1999 overleed zijn opa, en schreef hij als eerbetoon het nummer ‘Evening Wind (The Eternal Music Box)’. De remix van het nummer stond in 2001 vier weken in de Mega Top 100, voorloper van de huidige Mega Top 50 en bereikte de 49e plaats
 
De Megaman
Mega Top 50 albumspecialist 

Meer achtergronden bij de hits vind je wekelijks op http://de-megaman.blogspot.nl
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb