Opera-wonder AmiraZe is pas negen jaar oud, maar barst van het talent, zelfvertrouwen en ambitie. De Nijmeegse Amira Willighagen nam deel aan Holland’s Got Talent en sindsdien leeft ze in een droom. Met haar opmerkelijke operastem won ze de finale van deze talentenjacht en oogstte wereldwijd bewondering. De kleine nachtegaal houdt best van een beetje aandacht, maar niet altijd. “Ik wil ook nog gewoon rustig met mijn vriendinnetjes kunnen spelen.”


Klassieke muziek: 
“Toen ik klein was luisterde ik veel naar popmuziek, waaronder naar K3. Ik vond het al snel saai, waardoor ik er ’n beetje verveeld door raakte. Ik wilde iets anders doen met mijn stem. Er zijn al zo veel jonge popzangeressen, maar jonge operazangeressen zie je bijna niet. Ik ging steeds meer naar operamuziek luisteren, omdat ik het erg mooi vind. Omdat ik het ook wilde leren, ben ik veel gaan oefenen op mijn slaapkamer. Toen ik vond dat het goed genoeg was, ben ik bij mijn moeder op schoot gaan zitten en zei: ‘mam, ik wil je iets laten horen’. Mijn moeder was verrast. Ze zei dat de wereld aan mijn voeten lag.”

Hollands Got Talent: “Ik deed auditie, omdat ik wilde laten horen wat ik kon. Mijn eerste auditie voor Holland’s Got Talent deed ik samen met mijn vader. Hij begeleidde mij op accordeon. Uiteindelijk viel hij af en mocht ik alleen door. De jury vond mijn zang mooier zonder accordeon. Ik heb drie keer auditie gedaan voordat ik op TV kwam. Toen ik hoorde dat ik door was, ging ik keihard schreeuwen. De eerste ronde van Holland’s Got Talent was het leukst. Voor mij was het een verrassing, omdat ik niet wist wat ik allemaal zou gaan meemaken, maar voor het publiek was het ook een verrassing, omdat ze niet wisten wie ik was.”


Leukste gebeurtenis: 
“Dat ik Nick en Simon en Marco Borsato mocht ontmoeten. Ook leuk was de masterclass van André Rieu in Londen. André heeft me persoonlijk gevraagd om van de zomer samen met hem op te treden tijdens één van zijn concerten op het Vrijthof in Maastricht. Dat vind ik heel spannend. Vorige maand heb ik mijn eerste CD opgenomen in Londen, dat vond ik ook erg leuk en spannend.”

Optredens: “Omdat ik nog zo jong ben, mag ik maar twaalf keer per jaar optreden. Iedere vakantie die ik heb staat vol gepland met optredens in binnen- en buitenland. De komende tijd ga ik naar Engeland, Zwitserland, Argentinië en Zuid-Afrika. Een deel van wat ik in Zuid-Afrika verdien, geef ik aan een goed doel. Het wordt gebruikt voor een mooie nieuwe speeltuin met heel veel kleuren. Mijn moeder komt uit Zuid-Afrika en daarom ben ik er al eens geweest. Ik vond het erg om te zien dat er zoveel kinderen zijn die er in armoede leven. Daarom wil ik graag helpen.”

Wens: 
“Ik zou heel graag nog eens een duet willen zingen met een andere operazanger of –zangeres. Daarbij denk ik aan Susan Boyle, Paul Potts en ook aan Jackie Evancho. Door hun ben ik begonnen met het zingen van opera en Jackie Evancho is een voorbeeld voor mij. Zij is pas 13 jaar oud, maar als zangeres en actrice al een grote ster in Amerika. Ik oefen nog steeds elke dag op mijn slaapkamer om nog beter te worden, maar ik richt me niet alleen op zingen hoor. Ik wil namelijk ook nog tijd over houden om te turnen, naar school te gaan en om te spelen met mijn broer en mijn vriendinnetjes. Ik merk wel dat er op school nu meer kinderen zijn die met me willen spelen, maar dat begrijp ik wel.”

Opera-wonder Amira